Verbal Reasoning Test (IQ) Question Collection with Answer

Verbal Reasoning Test Question Collection with Answer

Verbal Reasoning Test

Letter Code

1. In a certain code GORKHA is written as BILSPH. How is POKHARA in that language?
(A) QPLIBSB (B) BSBILPQ (C) NOJGZQZ (D) POKHARA

2. In a certain code MANISHA is written as AMINHSA. How is NABINA in that language?
(A) AINIBAN (B) NAINAN (C) ANIBAN (D) ANBINA

3. In a certain code KHADKA is written as SKSHSASDSKSAS. How is BASNET in that code?
(A) SBSASSSNSESTS (B) SBSNSESTS (C) SBASNSETS (D) STESNATS

4. In that Certain language LETTER is written RETTEL. How is the code for SENTENCE?
(A) ECNETNES (B) CENCTENS (C) ESTNECNE (D) SENTENCE

5. IN a certain code RIWAJ is written SJXBK. than the code SHANTI will be
(A)TIBOUJ (B) SIAOUJ (C)TIBOUK (D)TIBOUH

6. If MATH is code as OCRF for GATE ?
(A) FDRC (B) ICQC (C) FDPV (D)ICRC

7. If TELEPHONE is code as SDKDOGNMD the code for. POLITICAL
(A) ONKHSHBZK (B) ONHSHBBK (C) ONKGSHB2K (D) ONKHSHB2J

8. If MANGO is code as NZMTL the code for ORANGE ?
(A) LIZMTW (B) LIZMTV (C) LIZMTVE (D) LIZTMU

9. If SUMMER is code as RULMDR what will be the code for WINTER ?
(A) VUIRTER (B) VIMTDR (C) WORKER (D) SUFFER

10. If SUNDAY is code as TVNDAY the code for MONDAY will be ?
(A) MPNDAY (B) NPNDAY (C)MQNDAY (D) MQNDAY

11. If ZYXWV is code as ABCDE, then what will JKLM be in that code ?
(A) QPOME (B) QPOM (C) NOPQ (D) QPON

12. If SPIDER is written as PSDIRE in a certain code, how would COMMON be written in that code ?
(A) OCOMMO (B) OCMMNO (C) OCMOMN (D) OCMMON

13. In a certain code CALANDER is written as CLNEAADR How is CIRCULAR written in that code?
(A) ICCALURA (B) CRUAICLR (C) ICRCLUAR (D) CRICLURA

14. If TRADITION is written as TAIIN that what will BANGALAMUKHI be in that code?
(A) BNAAUH (B) AGLMKI (C) BNAAHU (D) AGLMKH

15. If the MANAKAMANA is written AAAAA than what will be code for GORAKHNATH?
(A) OAHAT (B) GAKAH (C) OAHAH (D) OAHAT

16. If INACTIVE is written as VITCANIE then what will be COMPUTER
(A) PMOCRETU (B) ETUPMOCR (C) UTEPMOCR (D) MOCPETUR

17. If DANGER is written as VYMSUH then what will be the code of WONDER?
(A) CKMVUH (B) CKMVUN (C) CKMUVN (D) CKMVUN

18. If MASTER is written as NBUVHU then what will be the code for TEACHER?
(A) UFCEKHU (B) UFCKEUH (C) UFCEKHV (D) UFCEKVH

19. In the certain code FATHER is written GCWLJX then what will be MOTHER?
(A) NQWLJX (B) LNWLJX (C) NKWLJX (D) POWLJX

20. If NUMBER is written as NUNCGT then what will be the code for WORD?
(A) WORR (B) WODR (C) WOFS (D) WOSE

21. If KATHMANDU is written as MEZPWMBTM then what will be the code for BIRATNAGER?
(A) DMXIDZOWWJ (B) DMXIZOWSK (C) DMSOZOKS (D) EMOKIZOW

22. In the certain code HEXAGONS is written as GBSTXDAD then what will be the code for PENTAGONS ?
(A) OBIMRVBB (B) OBIMRVZB (C) OBIMROZB (D) OBIMRVYA

23. In a certain code MOBILE is written as NRGPUP then what will be the code for RADIO?
(A) SDIPW (B) SDIPY (C) SDIPX (D) SPIXP

24. In the certain code AMERICAN is written as VIYJYQMZ then what will be the code for JAPAN?
(A) LEUIX (B) LEVIX (C) LETIX (D) LETOX

25. If GODAWARI is written as CPMKYKVH and NAGARKOT is written is BKCKVAPA than what is the code for BHAGAWAN ?
(A) MIKCKRKA (B) OJKCKRKA (C) NIKCKRKA (D) NICKRKB

26. If a certain code NEPAL is written SJUFQ then is the code for PALPA ?
(A) UFQUF (B) PFQUF (C) PDQUF (D) UFQUG

27. If a certain code COMPETITIVE is written as CEOVMIEIT than what is the code for EXAMINATIONS?
(A) ESXNAOMIITAN (B) ESXNAOMIITNA (C) EXANOMIITNA

28. If a certain code ROBBERI is written BEORTR then what is the code for CENTRE ?
(A) NIECER (B) NTEECR (C) NTERC (D) NTRCE

29. If CDROM is written as CDMOR than what will be the HARDDISK?
(A) KSIDDRAH (B) HAKSIDDR (C) HARDKISD (D) DISKHARD

30. ITAHARI is written JBBJ then what is the code for PALPA?
(A) QMB (B) QNB (C) OMZ (D) RMC

31. In a certain code CENTRAL is written as LARTNEC than in this same way how will SEMINAR be written?
(A) NARIMES (B) MESIRAN (C) RANIMES (D) NARISEM

32. If INSPECTOR is code as JOTQFDUPS, how code HAVALDAR?
(A) IBWBMCBS (B) IBWBMDBS (C) IBWBMDBS (C) IBWBMEBU (D) IBWBMEBS

33. IQS is to LNV as JRM is to…
(A) LOP (B) MOP (C) LIP (D) MOW (E) KIP

34. If DIAMOND is code as VQYMKLK, how is IEMALE code?
(A) TUMYNU (B) UVNZOV (C) UVNYNV (D) TVNYNV (E) TUMZOU

35. In a certain code, O is written as E, T as A, M as I, S as O R as K, E as M, U as C, P as N and C as S then how will COMPUTERS be written in that code?
(A) MINCPAMO (B) SEIACPAMKO (C) SEINKPAMO (D) SEINCPMIO

(36) In a certain code WOOD is written as EQR2 than, what the code for the TEST?
(A ) UUHX (B) HUXU (C) UXHX (D) WXUX

(37) In a certain code BACKSPACE is written as YZXPHKZXV than what is the code for CAPSLOCK ?
(A) XZHPOLX (B) DXZKHOLXP (C) WAPSOCKR (D) RUXKOPRO

(38) HORSE is written in a certain code BUNGY and CAT as HOW, how will CHEST be written in the same code?
(A) OBYGW (B) WYGBN (C) ONHBY (D) HBYGW

(39) If BOMBAY is coded as GLRYFV, then MADRAS will be coded as...
(A) RIXOIP (B) RXIOXP (C) RXIOGQ (D) QXIOFP

(40) If EDUCATION is written as DECUTATION, then COLLEGE will be written as…
(A) OCLLGE (B) OCLGEEL (C) COELLEG (D)EOLCGLE

Answer of Letter Code
1. B
2. C
3. A
4. A
5. A
6. D
7. A
8. B
9. B
10. B
11. D
12. B
13. B
14. A
15. C
16. B
17. D
18. C
19. A
2. D
21. A
22. B
23. C
24. B
25. D
26. A
27. B
28. A
29. B
30. A
31. C
32. D
33. B
34. A
35. D
36. A
37. B
38. D
39. D
40. A


Word Code 

1. If Dock is called Television, Television is called Radio, Radio is called Oven, Oven is called Grinder and Grinder is called Iron. In what will a lady bake ?
(a) Radio (b) Oven (c) Grinder (d) Iron (d) Clock

2. If Paper is called Wood, Wood is called Straw, Straw is called Glass, Glass is called, Rubber and Rubber is called Cloth. What is the furniture made up of ?
(a) paper (b) Straw (c) Grass (d) Rubber (c) Cloth

3. If water is called Food, Food is called Tree, Tree is called Sky, Sky is called wall, on which of the following grows a fruit ?
(a) Water (b) Food (c) Sky (d) Wall

4. If Hari is called Ram. Ram is called Shyam. Shyam is called Madan. Madan is called Mother. Mother is Father, than who is the husband of Sita ?
(a) Shyam (b) hari (c) Ram (d) Madan

5. If Pokhara is called Gorkha, Gorkha is called Manang, Manang is called Kathmandu, Kathmandu is called DOlAkha, than what is the District Head Quarter of KATHMANDU?
(a) Pokhara (b) Gorkha (c) Charikot (d) Kathmandu

6. If Nepal is called Qatar, Qatar is called Kuwait, Kuwait is called Korea, Korea is called China, China is called Japan. What is currency of Nepal ?
(a) Riyal (b) Rupees (c) Tenge (d) Yan

7. If Library is called Bank, Bank is called Film, Film is called Poem, Poem is called Radio, Radio is called Newspaper, Newspaper is called Press, Press is called Mobile. Where is the Newspaper Printed ?
(a) Library (b) Press (c) Mobile (d) Radio

8. If Wall is called Window, Window is called Door, Door is called Floor, Floor is called Roof, Roof is called Ventilator. What will a person stand on ?
(a) Roof (b) Floor (c) Door (d) Ventilator

9. If Calculator is Viber, Viber is called Facebook, Facebook is called Music, Music is called Camera, then which item is calculated mathematical problems ?
(a) Viber (b) Music (c) Facebook (d) Camera

10. If Book is called Copy, Copy is called Pen, Pen is called Bed, Bed is called Ink, on the fallowing will a person write ?
(a) Copy (b) Book (c) Bed (d) Ink


Direct Letter Coding 
1. If the GORKHA be written QNEBIC in code from how can GHARKO be written following the same code ?
(A) QIECNS (B) QICEUN (C) QICESNO (D) QICENS

2. If MATHOM is written as YCBINY then what will be the code for THGKPK ?
(A) BIQUCU (B) BIUCCQ (C) BNZUSU (D) BIUCCR

3. If KHATAR is written UICBCE in coded from how can MAMAGHAR be written ?
(A) YCYCQICE (B) YCYCQIEC (C) YCYCQCEI (D) YCYCQTI

Sentence Code
1. Sell good balls is coded as SDG, Distribute good balls is coded as SCD and Balls are Black is coded as SEF, then what is the code for Black ?
(a) D (b) Either For S (c) Either E or S (d) Either E or F

2. Spread red carpet means ABC, Red one carpet means CDB, Dust one carpet means CDE, what is the code for Dust ?
(a) D (b) c (c) A (d) E

3. Pokhara is best is coded * # @, Kathmandu is good is coded * ! ? & good are best is coded ! # =, then what is the code for * ?
(a) best (b) is (c) are (d) #

4. I love you, means 420, 720, 820, I Kiss Rani, means 720, 920, 1000, they Kiss Rani, means 1000, 820, 1120, than what is the code of They ?
(a) 1120 (b) 1000 (c) 720 (d) 920

5. In a certain code language 725, means Bright Little Boy, 145, means Tall Big Boy, and 637 means Beautiful Little Flower, which digit in that language means Bright?
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

6. Ina certain code language 3a, 2b, 7c, means Truth is eternal, 7c, 9a, 8b, 3a, means Enmity is not eternal and 9a, 4d, 2b, 8b, means truth does not perish. Which of the following means enmity in that code ?
(a) 3a (b) 7c (c) 8b (d) 9a (e) None of these

7. 481 means Sky is blue, 246 means Sea is deep and 698 means sea looks blue than what number is the code for deep ?
(a) 1 (b) 2 (c) 4 (d) 6

8. Lagankhel, Kathmandu, Bhaktapur is called Army, Police, Armed, Palpa , Gorkha, Kathmandu is called as Army, Captain, Gunner, Gorkha, Bhaktapur, Jhapa is called captain police, Inspector then which code is suitable for Jhapa.
(a) Inspector (b) Captain (c) Gunner (d) Police

9. In a certain code language Mother, Father, Son is called Cat, Rat, Man, Son, Brother, Daughter is coded as Cat, Cow, Hen. Mother, Sister, son is coded as Cat, House, Mobile, what is the code for Sister ?
(a) Either House or Mobile (b) Cow (c) Hen (d) House or Cat


Other Code        

1. In the given word Coffee, which is suitable from below ?
(a) 315621225 (b) 579966 (c) 241266225 (d) 356654

2. BAZZAR coded as
(a) 212612618 (b) 25262626269 (c) 734435 (d) 727279

3. STATEMENTS code as
(a) 1232454621 (b) 1212535914 (c) 0123456789 (d) 111222334

4. If Doll = 6199, Clock, 59153, CROW=5812, FOOD=4116 then what is the code for RICE ?
(a) 8051 (b) 8057 (c) 8753 (d) 8756

Answer (Direct Letter Code)
1.B
2. A
3. A

Answer (Word Code)
1. C
2. B
3. C
4. A
5. c
6. A
7. C
8. A
9. A
10. C
9. A
10. C



Answer (Sentence Code)
1. D
2. D
3. B
4. b
5. B
6. C
7. d
8. A
9. A
Answer (Others Code)
1. b
2. a
3. A
4. B


Coding & Decoding  ( Number code)
Example

1. If MANAKAMANA is written as 131141111131141.Then GORKHA is coded as ?
(a) 715181171 (b) 715181181 (c)7151814181 (d) 715181081

Sol. Clearly, Putting M=13, A=1,N=14, A=1, K=11,A=1,M=13,A=1,N=14,A=1

We have GORKHA= g=7,o=15,R=18,K=11,H=8,A=1,ans=(b)

2. In a certain language, PHINAM is coded as 347928 and KUWAPANEE is coded as 165232900. How is the WAPANAME coded in that language ?
(a)52329280 (b)52329285 (c)52329208 (d)5376984

Sol. Clearly, this is a question of direct coding.

Thus, the individual codes are as below

Letter P H I N A M K U W E
Code 3 4 7 9 2 8 1 6 S O
Thus, the code for WAPANAME is =52329280
Hence, the answer is (a)

3. If HARAMTARI can be written as 192692614726918.How can PATECHUR be written ?
(a)112672224191669 (b)11267222419111 (c)112672224192669 (d)1612053812118

Sol. Clearly, this is a question of descending value of alphabet

Letter
Ascending
Descending
H
8
19
A
1
26
R
18
9
M
13
14
T
20
7
I
9
18

Thus the code for PATECHAUR= 112672224192669.Hence, Answer is (a).

4. If CAP=1835,MAN=16315,then how will you code room ?
(a) 20171517 (b)20171715 (c)15171720 (d)20151717

Sol. Clearly P=16+2=18
A=1+2=3
C=3+2=5
Thus, the code for room is 20171715,hence the answer is (b)


Some Problems (Number Code)

1. If PHYCOLOGY is coded as 168253151215715, then how will be coded as ONOMATOLOGY ?
(a) 151415131201215724 (B) 151415131201215725 (C) 1514131201215726 (D) None of these

2. If PROFIT is coded 12, then LOSS will be coded as ?
(a) 8 (b) 10 (c) 15 (d) 12

3. In a certain language SOLDER is written as 20135619, then how can FROG be coded ?
(a) 714156 (b) 718169 (c) 719178 (d) 719168

4. In a certain language MINUTES is written as 14111725251126 then how can HOUR be coded ?
(a) 10172320 (b) 9172422 (c) 9172523 (d) 10172321

5. If MEETING is coded as 1244198136 then how will be the coded as CHAIRMAN ?
(a) 27081712013 (b) 27080702013 (c) 27081721031 (d) 1234567

6. If LONG is coded as 14192015, then how will be the coded as HIGH ?
(a) 10121213 (b) 10121216 (c) 10131316 (d) 10131416

7. In a certain language IRON is written as 10212021, then how will be coded as wool ?
(a) 24182019 (b) 24182020 (c) 20201824 (d) 24181920

8. If each of the letters in the English alphabet is assigned odd numerical value beginning A=1,B=3 and so on, what will be the total value of the letters of the word INDIAN ?
(a)86 (b) 88 (c) 89 (d) 96 (e)None of these

9. if A=26, SUN= 27, then CAT= ?
(a) 24 (b) 27 (c) 57 (d) 58

10. If AT=20, BAT=40, then CAT will be equal to
(a) 30 (b) 50 (c) 60 (d) 70

11.If DEER=12215 and HIGH= 5645 how will you code HEEL ?
(a) 2328 (b) 3449 (c) 4337 (d) 5229

12.If WORK is coded as 4—12—9—16, then how will you code WOMAN ?
(a)4—12—14—26—13     (b)4—26—14—13—12      (c)23—12—26—14—13      (d) 23—15—13—1—14    (e) None 0f these

13.If ACNE can be coded as 3,7,29,11, than BOLL will be coded as
(a) 5, 29,19, 27    (b) 5,29,19, 25    (c) 5,31,21,25     (d) 5,31,19,25

14. If O=16,FOR=42, then what is FRONT equal to ?
(a)61        (b)65      (c)73     (d)78

15. If MOBHITY is coded as 46293927, then EXAMINATION is coded as
(a)45038401854      (b) 56149512965      (c) 57159413955     (d)67250623076

16.In a certain code, DEAF is written as3587 and FILE is written as 7465. How is IDEAL written in that code ?
(a)43568       (b) 43586       (c) 63548       (d) 48536     (e) None of these

17 In a certain code, EAT is written as 318 and CHAIR is written as 24156. What will TEACHER be written as ?
(a)8312346       (b) 8321436       (c) 8312436      (d) 8313426

18. If GLARE is coded as 67810 and MONSOON is coded as 2395339, then how can RANSOM be coded ?
(a) 183952       (b) 189352        (c) 189532      (d) 198532

19. If ENGLAND is written as 1234526 and FRANCE is written as 785291, how is GREECE coded as ?
(a) 381171         (b) 381191        (c) 832252         (c) 835545

20. If in a certain code language, PREMONITION is written as 68530492904, how will the word MONITOR be written in that code language ?
(a) 1234567         (b) 30126789         (c) 3049208         (d) 3049258       (e) None of these

21. If NOIDA is written as 39658, how will INDIA be written ?
(a) 36568           (b) 63568          (c) 63569        (d) 65368

22. In a certain code 127982 is written 034563, then how 12345 written in the same code ?
(a) 03298            (b) 032278          (c) 03782          (d) 3456

23. If WELCOME is 5924789, what is the code for WELL ?
(a) 5992               (b) 5882             (c) 5772           (d) 5443

24. If LETTER is written 152277229 ten how will be coded as NUMBER ?
(a) 1361425229               (b) 1361425229               (c) 1361325229               (d) 13645229

25. If EDITOR is written 2223187129 then, PAPER is written as ?
(a) 112611229             (b) 112612229                (c) 112112269             (c) 1221229

26. If MO=26, TOM=33, then HOUSE will be ?
(a) 66                (b) 67                  (c) 68              (d) 69

27. If FATHER=104, MORHER=83, SON=33 then DAUGHTER is written as ?
(a) 125                 (b) 130                  (c) 132                 (d) 127

28. If GRAND is 44, SMALL is 57, then ROCKET is ?
(a) 72                           (b) 70                      (c) 75                  (d) 80

29. If HARD=10-3-20-6, WOOD = 25-17-17-6, then SWEET= ?
(a) 19-23-5-5-21                (b) 21-25-7-7-20                     (b) 20-21-22-23               (d) 20-7-7-25-21

30. GAP is written as 112, CAP is written as 48, then CAT is ?
(a) 50                 (b) 60                      (c) 55               (d) 65

31. If 4 APPLE 5=25, 3 MANGO 5 =20 then 7 ORANGE 3 = ?
(a) 27                     (b) 24                       (c) 20                      (d) 25

32. If 2 BALL 5 = 6, 8 BOOK 2 = 12 then 6 FILM 4 = ?
(a) 15                        (b) 20                          (c) 25                         (d) 30

33. If 923=54, 782=112, then 555 =?
(a) 125                      (b) 130                           (c) 15                        (d) 50

34. If NINE=13, FIVE=12, then TEN = ?
(a) 8                            (b) 7                               (c) 6                          (d) 9

35. if MADAN is 25 and MANISHA is ?
(a) 49                           (b) 50                               (c) 40                     (d) 45

36. if GORAKHAKALI=11 then, BHDRAKALI= ?
(a) 10                        (b) 11                              (c) 9                           (d) 9

37. If CHANDRAGUPTA=6, PROTOZOA=4, then PIASMODIUM is ?
(a) 5                              (b) 4                               (c) 6                       (d) 7

38. If BLACK is 125 and YELLOW is ?
(a) 216                           (b) 215                              (c) 225                          (d) 125

39. RAM=5, SHYAM =?
(a) 12                        (b) 10                        (c) 5                        (d) 8

40. MAN= -6, DOG = -4, then CAR = ?
(a) 0                  (b) -4                    (c) -1                   (d) 1

Answer (Number Code)

1.  B
2. A
3. D
4. B
5. A
6. C
7. A
8. D
9. C
10. C
11. D
12. A
13. D
14. D
15. B
16. B
17. C
18. C
19. B
20. C
21. B
22. B
23. A
24. A
25. A
26. B
27. C
28. A
29. B
30. B
31. A
32. B
33. A
34. D
35. A
36. C
37. A
38. A
39. A
40. A

Hope You Like it.

COMMENTS

BLOGGER
Name

ArmedPolice ForcePaper,1,ArmedPoliceForce,3,BachelorPaper,1,BBSPaper,1,Computer,3,COVID19NEPAL,7,EPSKorea,3,ExamResults,6,ExamSchedule,6,Festivals,1,LokSewaAayog,7,LokSewaAayog ModelQuestion,1,LokSewaAayogModelQuestion,1,LokSewaAayogPaper,1,ModelQuestion,2,MSExcel,1,MSPowerPoint,1,MSWord,1,NepalArmy,3,NepalBankLimited,2,NepalElectricityAuthority,2,NepalOilCorporation,1,NepalPolice,19,NepalPolicePaper,2,NepalRastraBank,2,NepalTelecom,1,News,15,NIDNepal,2,Notes,12,QuestionCollection,7,RastriyaBanijyaBank,1,RealExamPaper,5,ShortcutKey,1,SocialSecurityFund,1,Syllabus,12,TipsTricks,3,TUUniversity,1,Vacancy,6,Valentine,1,Video,1,VisitNepal,3,
ltr
item
Online Khabar Nepal: Verbal Reasoning Test (IQ) Question Collection with Answer
Verbal Reasoning Test (IQ) Question Collection with Answer
Verbal Reasoning Test Question Collection with Answer
https://1.bp.blogspot.com/--lQLrrOh8EE/XvYD1koQ8LI/AAAAAAAABXE/YdatU3YNQq4A1jTiKmiEzsCwbyZwsk4NQCLcBGAsYHQ/s1600/Verbal%2BReasoning%2BFrom%2BOnline%2BKhabar.png
https://1.bp.blogspot.com/--lQLrrOh8EE/XvYD1koQ8LI/AAAAAAAABXE/YdatU3YNQq4A1jTiKmiEzsCwbyZwsk4NQCLcBGAsYHQ/s72-c/Verbal%2BReasoning%2BFrom%2BOnline%2BKhabar.png
Online Khabar Nepal
https://www.chetanthapamagar.com.np/2020/06/verbal-reasoning-test-iq-question.html
https://www.chetanthapamagar.com.np/
https://www.chetanthapamagar.com.np/
https://www.chetanthapamagar.com.np/2020/06/verbal-reasoning-test-iq-question.html
true
2012862999246101061
UTF-8
Loaded All PostsNot found any postsVIEW ALLReadmoreReplyCancel replyDeleteByHomePAGESPOSTSView AllRECOMMENDED FOR YOULABELARCHIVESEARCHALL POSTSNot found any post match with your requestBack HomeSundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturdaySunMonTueWedThuFriSatJanuaryFebruaryMarchAprilMayJuneJulyAugustSeptemberOctoberNovemberDecemberJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDecjust now1 minute ago$$1$$ minutes ago1 hour ago$$1$$ hours agoYesterday$$1$$ days ago$$1$$ weeks agomore than 5 weeks agoFollowersFollowTHIS PREMIUM CONTENT IS LOCKEDSTEP 1: Share to a social networkSTEP 2: Click the link on your social networkCopy All CodeSelect All CodeAll codes were copied to your clipboardCan not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copyTable of Content